Feeds:
Posts
Comments

Telan

ayat enak ” jgn telan begitu sahaja ” credits to logue from monologue.

bukanlah dari segi musik je,tapi dari semua segi.yelah,kadang orang keliling bercakap2,pendapat,hebahan,luahan. ambillah ape yg terbaek,saringkan,dan jadikan pedoman. kita semua sudah dewasa.matang dalam berfikir.fikirlah seeloknya.

Wassalam

……………………………….

Can anybody solve this..? i got not idea…besides there is too much things to do. Its about my course subject which is need to be solve. This is the task given from my lecturer about the best hydraulic sction.


okey, then, the question is?…

Determine the cross section of the greatest hydraulic efficiency for a trapezoidal channel with side slope of 1 vertical to 2 horizontal if the design discharge is 33 ft. The channel slope is 0.001 and Manning’s roughness factor is 0.020.

anyone?

Umpama lalang.

Salam.

Sungguh lame tak mengupdate blog ni,walaupun isinye tak hebat dan tak kacak. Tapi aku secare jujurnya tgh memang tatau nak tulis ape. Ye ar, dlu kan orang sibuk wat blog, aku pon nak gak, tapi aku memang minat menceceh..aku tak salah..aku tak salah..aku nak tulis gak..tidakkk…uhuhhhh…kekadang rase macam hangat2 je wat blog nie..isi cam hampeh, no quality plus disfunctional. But, i don’t care. Ade aku kisah?ye tidak..

 

Skang ni aku dah smbung blajar blek,kat area johor,lokasi is secret bebeh. Aku akan habiskan mase 3 thn kat cni stlah ditolak credit hour. Pergh, lame sungguh…lame..kekawan smer dah bekerjaye,dah ade money, aku terangkat2 lagi punggung nak korek duit. Tapi takpe, rezki sape yang tau kan. Tuhan akan bagi, InsyaAllah. Bile dah sambung blaja ni, otak smakin beku,karat dan keparat. Nak pikap otak tu mmg susah, ye ar, aku dlu nak tnggu utk sambung blajo ni adela kat 6 bulan, then nak terima ilmu tu blek agak berat. Tapi takpe, dengan usaha dan berkat, InsyaAllah aku akan cube gak. Walaupon assignment sangat hari2,nak berhibur tiada erti lagi dalam kamus idup aku. Ujung minggu pon aku lepak,kulit dah putih,perut makin kacak,senyuman pun betambah mesra.

 

Then, tup-tap2 akhirnye dah nak abes gak sem yang petama ni. tak sedar tuh. rase macam baru daftar smalam. Aku msh lg ingat mase minggu2 petama kat sini,maksudnye bulan petama ar kat cni. Aku tak nafikan aku kerap ke surau bwh ni,berjemaah,beribadat. Segale2nye macam masih lagi fresh dan clean.Otak macam befungsi dengan satu matlamat didada. Pergaulan pon rancak jek. Bertegur sapa, senyuman,perbualan…semuanya mcm indah je. Tapi bile dah masuk bulan 3 ngan 4, aku dapat rase perubahan,sbb aku sendiri. Lame gak tak pg surau tuk bejamaah dan mcm2 lagi ah. Itu ar yang aku risau gilew, macam lalang pon ade,hangat-hangat je lebey.Bahaye tol nak konsistenkan diri sndiri ni. Macam susah sngt.

 

Tapi sbnarnye tak susah. Jauh aku pikirkan pasal bende ni,rase macam bile dah pikir ni,aku dapat tafsirkan ape yang aku jalani selama 6 bulan ni. Manusia mmg mudah lalai. Itu yang aku nampak sendiri.Khususnye and jujurnya dalam diri aku sndiri. Serius,aku dapat rase. Perubahan.

 

Aku..kecewa sikit tntang bende ni.Tapi aku bersyukur.

Aku…

ngantuk.

 

Wsalam.

Tak beshh

Salam,


eh,ade lagi blog aku ni.ingat  dah padam dengan sndirinye.ahahk2!

aku tensen,aku jadi bz,aku takde idea,aku dah mcm orang yg tak besh.aku …ntah ar.

banyak bende yg bermain kat fikiran ni.bak kate Lenka,trouble is a friend.yelah lenka oit,i will try to make trouble my best gurlfriend.gahahaha!


bende yg paling membuatkan aku sgt pening dan resah ni pasal keje dan blaja.mmg aku runsing.minat aku kpd keje atau nak blaja?tapi bile aku fikir kerja,dah tentu duit yg banyak,bleh membeli belah,bleh mengenjoykan diri tak kira dimana mahupon tiap ketika,bleh memblanje kwn2 tanpa syak dan khuatir,bleh membli rokok dgn tidak berpeluh,bleh memberi sdikit uwang kepada parents,bleh mentouchup kete ku yg smakin calar dan goyah,bleh pegi becuti di pulau2 peranginan,bleh memikat gadis2 tanpa risau akan poket,bleh derma kat masjid2.pergh..banyak yang bleh kan dibuat ngan duit.tapi,sampai tahap tu jela gaji ko,takkan kemana.

aku pon ade cite2,nak kaye raye macam sesetgh org,tapi tak berpaksikan kepada harta abah atau mama la.cume dengan hasil usaha sndiri,dgn sdikit bantuan drpd keluarga,aku nak berpijak pd bumi ni.berdiri atas kaki dan kasut sndiri.

Tapi,bile pikirkan blaja,disamping umur yg baru 20++ ni,adakah aku terlalu tua utk pikirkan bende ni?adkah nanti aku habis blajo akan ade peluang pekerjaan?

damn…aku pening.isap okok smbil beyak sat.

eh,takpon ajak acong gi jln2..tapi..tapi..dah susah..skang aku ngan ejat bedua aje.wahahaha.

merepek.tahi.


sambung nanti….

Jalan kl versi aku.

Salam..hoho..olh sbb tatau nak post ape,aku pon saje je nak ltak gambar2 yang tak berapa baru dan lame gak la time aku jalan2 k.l dengan menapakkan kaki dari k.l sentral ke klcc.gilew.

 

Owh ye,aku juge bersama encik kulatkah telah berjalan dan mengsnap pic2 serta merkam aksi kami sepanjang perjalanan tersebut.Tetapi hanye gmbr je yg bley letak,bidio takbley.Ader prob ataupon aku tak pro nak edit?betullah tuh..gahahaha..

 

Encik ahmad atau juge dikenala sebagai Kulatkah juge telah membuat beberapa shot yang agak fancy dan funky sepanjang perjalanan dengan menggunakan sepnuh tenaga bersama lensa nikonnye.Kudrat dan keringatnye telah mencurah2 sepanjang perjalanan tesebut.Jadi,kalau nak tgk gambar yang lebih mempesona,style dan juge gagah,sile pergi ke faridbadarul.wordpress.com . ha..pegi jela..

 

Kat sini aku just letak gmbr sket2 yg aku snap ajeww..silelah..sile..sile..aku akui ianya mempunyai kualiti berbeda semasa aku menangkap gambar menggunakan sony cybershot jika dibandingkan dengan Nikon D80 kot. Atau aku memang tak punyai seni?..urghh..aku tatau..aku tatauuu..tapi,orang nak tangkap gmbo kt klcc,aku pon nak ar gak..tanak kalah ar kan..hahaha

 

Owh,ye..yang baju petak2 tuh en.kulatkah.Beliau kelihatannye begitu gembira bersama rakan yang berpendapatan 25k itu,katenye la kan.

 

Okey,roger.

Bolehkah tanpa internet…?

Penting sgt ke internet ni?

urghhh…mudah ke internet?

arghhhh….hebatkah internet?

owhhh…hurm..kowanglah tentukan..

 

Dulu time aku form 3,aku ingat lagi,gune dial up tuh.Masukkan username password,pastu trriiit..truuurt..ngeett..nggiitt..plup!terus bleh connect.Line pon ade satu,gune la line tepon,trus tepon umah takleh pakai akibat aku nak online.

 

Tapi time tuh,internet kire lembab ar gak.and mase tuh gak mane la tau sgt penggunaannye.Yang aku advance,chatting gune mIRC tuh,pastuh dload lagu,itupon kat mIRC gak.gaahaha.mende2 yg tak memajukan jew aku layan.melingkop tol.dan ader ar lagi men’surf’ web2 nakal.Tapi,itu cume serpihan je,aku tak cenderung sgt ke arah tesebut.buang mase beb.gahahaha.

 

Pastu hari berganti tahun,abes je form 5,aku dah jarang gune internet ni.

start umo 20an ni baru la mule blek,sebabnye nak carik maklumat la kununnye.Yerla kan,time tgh blajo masetu mesti la asek surf sane sini.bagai.

Tapi,takla lame sgt aku tetinggal kan,dlm 5-6 thn camtuh gak ar.Teknologi dah canggih.Broadband sane sini.kejap betul maju.terase kuno dan primitif.mcm duduk dlm rumah 4 musim.Bataknye menjadi2.Teruja sane-sini.

 

Then,bile aku dah cenderung beronline,aku mcm dpt rasekan,tanpe mengonline,aku akan sperti ketinggalan.Then aku pikiaq blek,benarkah?abestuh media laen mesti ade kan?

 

Tapi aku takbley gak mengikis keobsesan aku thadap online sejak due menjak nih.Rase tak complete klu sehari tak on9,rindu pon ade.Ntah pe yg aku rindu pon tak tau.walhal online pon bese2 jek,takdek la mencanak2 sgt teruja yang penting2 pon.

 

Ntah ar,bende nih aku rase time modem aku rosak.Seingat aku,dah 2 kali modem rosak.Online 48 jam,tapi hujan kilat ribut smer tak endah.Ha,pastu dah kene petir,baru la ingat nak tutup,menyesal la kunun.Itula pengajaran petama.Jangan online time hujan,kelak kecundang.

modem

Pengajaran aku yg kedua,jgn online lame sgt klu gune modem bese.Almaklumla kan,kite ni gune modem Tmnet jew,yg cikai tuh.ala,Rm90 lebey tuh kot,so paham2 jela.Aku pon melingkop,on9  smp telupe nak tutup adaptor.Hamek ko,terbakar adaptor,due plaktuh.Tapi tak serik2 lagi.

 

Tu la die,bile aku rase kerosakan cmni melanda aku,aku jadi panik,tak benafas,susahkan org len,peluh luar dalam,smer adelah.Internet ni mcm dah merasuk sanubari aku jew.Scary huh.

 

Tapi aku rase, aku bleh beat kot tanggapan aku ni.Aku bleh idup tanpe internet,tapi tak kerap sgt ar kot.Cume yg bestnye internet nih,aku bleh tau hal2 dunia,hal2 yg tak masuk akal yg mane pemikiran setiap orang yg saling bercanggah pendapat.Kirenye,byk la input yg masuk,tak kire la input baek ke nakal ke,janji mende tuh input.

 

Lagipon skang nih,klu nak apply study or keje pon dah pakai online,so takkan la bende basic pon taktau kan?hah..

 

So,aku rase memang byk ar benefitt aku gune tenet ni.Aku puas.dan yg tak puasnye,bile line problem.tensi.tepakse ar tgk tv.Oh ye,bile aku online jek,aku hampir terlupe kat umah ade tv.kekadang telupe waktu2 wajib sbg umat Islam.Ampunkan aku Tuhanku.

 

Ok papai.dada..Wassalam

Hitam dan Putih

Best ke kalau dunia ni hanye ade dua kaler je..?

Warna itam(black) dan putih (white).

Ala,mcm cite lame2 tuh,cite Arwah P.Ramle ke,cite A.R Tompel ke.Cube korang tgk,cite tu pon takde kaler kan?nampak itam dan puth je.tapi ade la kekadang sket coklat cair tuh.Takde pon kaler langsung.Tapi filem tu tetap menarik,jalan cerita pon tetap menarik.

Ada orang penah kate, “hidup ni umpama kain putih,kite yang perlu mencorakkannya dengan warna”.

spectrum warna

Aku tertarik gak dengan penyataan tesebut.Tapi agak kurang tepat bagi pendapat aku la.Yerla,abestu kalau kite sendiri pon taktau nak corakkan dengan kaler ape,takkan nak main redah je?silap2 bleh bwk ke penjara.Kite pon taktau kaler ape yang sesuai dalam mencorakkan hidup kita.

Adakah aku ni pon tahu dalam pemilihan warna?ape jenis2 warna?aku pon tak tau.?

Sebabtu lah kite kene menuntut.Ilmu ni sampai bile2 takkan habis.Walaupon ilmu yang tidak berkaitan.Kalau dikongsi,lagi akan bertambah.

Aku bersyukur,aku ade mate,yang dapat tengok keindahan warna kat dunia ni.Aku ade hati,untuk menyelami perasaan tentang warna kegemaran aku.Aku ade fikiran untuk berfikir tentang kehebatan warna,keindahan alam yang dicipta oleh pencipta-Nya.Dan aku juga bersyukur kerana dikurniakan lidah untuk sentiasa menyebut dan bersyukur kehadratnya.

Satu hari nanti,aku juga akan terfikir,atau sudah mula berfikir.Bilakah,kekalkah warna2 tersebut?atau ianya adalah keindahan yang sementara tanpa hujung?tanpa penyelesaian?

Betullah orang kate,hitam dan putih.Kalau aku cube melihat kedalam warna tersebut,aku pon tidak boleh mentafsirkan.

Hitam adalah warna yang mati,tapi putih pula warna yang subjektif.Cube kite corakkan semua warna kedalam hitam dan putih.Ternyata warna putih menunjukkan tindakblas atau impak yang lebih besar.

Aku bersyukur sehingga sekarang,aku dapat menikmati warna yang menjadi terapi kepada diri sendiri.

Walaupon statement agak jiwang,tapi sebagai lelaki.Aku akui perasaan keindahan ini memang indah.

 

Trying something new

Salam…hello guys.
well,this is ma wordpress,before this,i used to in blogspot,ya know..i don’t know whut happen to my blogspot,maybe someone who dislike me or the author of the themes dat i copy?..hehehe..so,bye2 blogspot.